Missie en visie van de club

Er was de vaststelling dat er in de onderbouw van de jeugdwerking van beide clubs steeds talent rondliep, dat dan vaak verdween naar in de eerste plaats clubs met interprovinciaal of elite jeugdvoetbal. Volstrekt normaal dat de toptalenten zich gaan ontwikkelen in topclubs, maar slechts een minderheid van het talent slaagt ook effectief in dergelijke clubs. Jeugdspelers die geproefd hebben van interprovinciaal voetbal keren vaak niet terug naar een gewestelijke voetbalclub. Ze gaan op zoek naar een niveau dat wel binnen hun mogelijkheden ligt: provinciaal jeugdvoetbal, en dat meestal buiten Beringen.
Beringen is met ongeveer 46000 inwoners de derde grootste gemeente van Limburg, maar heeft naast talrijke gewestelijke clubs slechts één club die provinciaal jeugdvoetbal aanbiedt, namelijk Weerstand Koersel, dat aan de andere kant van Beringen ligt, in een deelgemeente die op zich al 16200 inwoners telt. Ter vergelijking met onze buurgemeenten: Tessenderlo (18000 inwoners) biedt interprovinciaal jeugdvoetbal .Met ongeveer 11500 inwoners in de deelgemeente Paal alleen, is er in Beringen dus ruimte voor een tweede club met provinciaal jeugdvoetbal, opdat de betere jeugdspelers terug in Beringen zelf hun jeugdopleiding zouden kunnen krijgen.
Met intussen ongeveer 350 jeugdspelers is het doel van de club dubbel. Enerzijds willen we onze jeugdopleiding op een hoger niveau brengen, opdat we alle spelers die niet vlot kunnen meedraaien in interprovinciaal of elite-jeugdvoetbal een waardig alternatief kunnen bieden dicht bij huis. Anderzijds willen we elke jongere uit de omgeving de mogelijkheid bieden om te voetballen. Om geen situatie te creëren waarin gelijkwaardige spelertjes ofwel net in, ofwel net buiten de provinciale spelerskern vallen, hebben we er alle belang bij om ook onze gewestelijke ploegen een kwalitatieve jeugdopleiding te bieden.
Met een jeugdopleiding waarin we onze getalenteerde spelers in eigen huis een opleiding bieden, zouden we ook een eerste elftal moeten kunnen samenstellen dat bestaat uit onze eigen jeugdspelers. Die spelers moeten uiteindelijk ook minstens het niveau van tweede provinciale aankunnen. Daarom kiest de club ervoor om in de B ploeg (nu in 4de provinciale) niet met uitsluitend jonge spelers te spelen, maar met een mix van ervaring en jeugd, opdat er in de eerste plaats kwalitatief opgeleide spelers zouden doorstromen naar het eerste elftal, eerder dan veel. Met een eerste elftal dat bestaat uit eigen spelers, die een opleiding kregen samen met hun leeftijdsgenoten, hopen we de band met het eerste elftal te versterken, om op die manier terug een impuls te geven aan de beleving van voetbal in Beringen. Voetbal is immers een ideale manier om mensen met diverse culturele achtergronden met elkaar te verbinden.