Identiteit van de club
KFC Paal-Tervant is het resultaat van een fusie tussen twee clubs, KFC Flandria Paal en AC Tervant. Beide clubs speelden op een relatief korte afstand in dezelfde afdeling (2de provinciale) met een gewestelijke jeugdwerking. In het verleden was reeds duidelijk geworden dat de draagkracht van de clubs afzonderlijk te klein was om provinciaal jeugdvoetbal aan te bieden.
Naast het sportieve zet het clubbestuur ook in op haar sociale rol in het lokale verenigingsleven van Beringen. De sterke, lokale verankering van het clubbestuur stimuleert de club om hiervan één van haar speerpunten te maken. KFC Paal-Tervant profileert zich als een ‘familieclub’ waar iedereen zich thuis voelt. Jong of oud, allochtoon of autochtoon, rijk of arm, meer of minder voetbalgetalenteerd, jongen of meisje, iedereen moet zich welkom voelen op de club. Sinds kort wordt het meisjesvoetbal ook bij de club gepromoot. Dit zorgde er al op zeer korte termijn voor dat ons aantal voetballende meisjes in de club al verdrievoudigd is.
In haar transferbeleid voor KFC Paal-Tervant A vindt men heel duidelijk de lokale visie. Deze kern is voor 90% opgebouwd uit spelers uit de regio en die een jeugdverleden hebben bij de club. Ze hebben bijna allemaal een band met ofwel Flandria Paal ofwel AC Tervant wat niet alleen de cohesie in de ploeg versterkt, maar ook de binding met de andere geledingen in de club vergemakkelijkt.
Identiteit van de jeugdopleiding
De kernzaak van de jeugdafdeling binnen een voetbalclub is opleiden, opleiden ten einde jeugdspelers af te leveren aan het eerste elftal. Ook zo bij KFC Paal-Tervant. Dit objectief is geen evidentie. Daarom is het noodzakelijk om permanent te evalueren en te evolueren.
KFC Paal-Tervant is het gevolg van een fusie tussen 2 clubs, waar er 2 bloeiende jeugdopleidingen waren. Deze samen brengen was geen evidentie, maar er waren genoeg mensen van beide clubs die er hun schouders zeker wilden onder zetten. Die samenwerking resulteerde in 1 zeer grote club met maar liefst 330 jeugdspelers. Maar zoals elke fusie kende ook onze club zijn groeipijnen met als gevolg dat we de volgende twee jaren respectievelijk 50 en 35 spelers minder hadden. Zo hadden we in het derde seizoen na de fusie jaar nog 245 spelers, maar toch hebben we nooit gepanikeerd en probeerden we telkens toch kwalitatieve trainingen aan te bieden. En of dit resultaat had. Na de corona is onze jeugdopleiding enorm gegroeid met als resultaat dat we vorig seizoen maar liefst 390 jeugdspelers in de rangen hadden. We waren qua aantal zelfs de grootste club met een gewestelijke jeugdopleiding (bron : Het Belang Van Limburg).
Vanaf dit seizoen heeft de sportieve cel een kleine uitbreiding ondergaan. Zo heeft de club in samenspraak met de TVJO de beslissing genomen om bijkomend te investeren in een extra coördinator en werd er overgeschakeld op 1 TVJO die de hele visie van de jeugdwerking bewaakt, aangevuld met telkens per bouw 1 jeugdcoördinator. Op die manier hebben we nu in elke bouw een verantwoordelijke lopen die mee waakt over het opleidingstraject waar de jeugdopleiding voor staat. De afgelopen maanden heeft de sportieve cel knap en veel werk verricht om dit objectief kwalitatief in te vullen voor een zo breed mogelijke populatie. Door het voetbalspel te benaderen vanuit het idee dat het een individuele sport is (deze stelling gaat trouwens mee doorheen de volledige jeugdopleiding) trachten de trainers de individuele ontwikkeling te laten primeren op het ploegbelang en winnen. De middelen die hiervoor aangereikt worden zijn techniektrainingen gebaseerd op de Coerver methode, braintraining,… Vanuit de visie dat sterke individuen een TEAM naar een hoger niveau tillen, worden alle trainers gecoacht en geëvalueerd. Deze filosofie wordt natuurlijk dynamisch toegepast.
Om de interne doorstroming vanuit de jeugdopleiding te optimaliseren werkt de club met een postformatieproject. Een selectie van spelers U15, U16, U17 worden extra geprikkeld om extra met hun werkpunten aan de slag te gaan. Het POP/PAP-plan vormt de basis tijdens de extra trainingen en wedstrijden. Dit project is sinds begin vorig seizoen gestart.
Vanuit de onderbouw met zijn specifieke, individuele doelstelling wordt doorheen de opleiding de rode draad getrokken naar de specifieke, collectieve doelstelling (4 spelfasen, met elk hun principes).
Bedoeling is uiteraard een zo groot mogelijke doorstroming van eigen opgeleide spelers naar de A kern, maar aangezien we ook een B kern hebben, willen we meerdere jeugdspelers laten proeven van het grote werk. Dat dit nog geen evidentie blijkt te zijn merken we ook, maar gestaag groeien we wel naar wat we willen bereiken als jeugdopleiding. Als club heb je echter bepaalde factoren niet in de hand, zoals studies, fysieke ontwikkeling en mentale ontwikkeling.
Zo hebben we nu ook plannen om in het seizoen 2025 – 2026 een bijkomende U21 ploeg op te richten in samenwerking met de sportieve cel senioren. Op die manier willen we alle spelers die uit de jeugdwerking komen de kans geven om zich verder te ontwikkelen op hun eigen tempo en iedereen ook de kans blijven geven om te kunnen voetballen in onze club.
Gegevens van de club
KFC Paal-Tervant
Duistbosstraat z/n
3583 Paal
Btw: BE0408309622
Bankrekening :
IBAN: BE74068910692207 | BIC: GKCCBEBB